Bezy pistacjowo – różane

fotochannels.com

Składniki: 600 g cukru pudru, 10 białek jajek, 3–4 łyżeczki konfitury z płatków róży, 60 g bardzo drobno posiekanych orzechów pistacjowych. Czas przygotowania: 35 min plus 2 godz. suszenia.

reklama

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wysypać cukier na papier do pieczenia i włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika. Przypiekać 6–7 min. Ubić mikserem białka, dodając powoli gorący cukier, a następnie konfiturę. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 110–120 st. C. Dużą łyżką nabierać ubite białka, wykładać na papier do pieczenia rozłożony na blaszce w taki sposób, by między bezami było dużo wolnego miejsca, bo urosną. Po ułożeniu bez każdą z osobna posypać posiekanymi pistacjami i dopiero wtedy wsunąć blaszkę do piekarnika. Suszyć ok. 2 godzin. Po wysuszeniu przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »