1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

californiaprunes.pl
californiaprunes.pl
Sezon grillowy potrwa jeszcze przez kilka tygodni. Przy planowaniu grillowego menu warto szukać inspiracji w kuchni z innych krajów.

Polaków i Amerykanów łączy zamiłowanie do grillowania, a burgery cieszą się wielką popularnością nad Wisłą. Jak przyrządzić popularne amerykańskie danie?

Składniki
60 dkg mięsa wołowego mielonego 8 śliwek kalifornijskich 2 łyżki posiekanej kolendry liście sałaty rzymskiej 4 bułki hamburgerowe Chutney: 15 dkg śliwek kalifornijskich, 20 dkg moreli, świeżych, 1 duża czerwona cebula, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól do smaku.
Sposób przygotowania
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze