Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Składniki:

60 dkg mięsa wołowego mielonego
8 śliwek kalifornijskich
2 łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe
Chutney: 15 dkg śliwek kalifornijskich, 20 dkg moreli, świeżych, 1 duża czerwona cebula, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól do smaku.

22 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
californiaprunes.pl
Sezon grillowy potrwa jeszcze przez kilka tygodni. Przy planowaniu grillowego menu warto szukać inspiracji w kuchni z innych krajów.

Polaków i Amerykanów łączy zamiłowanie do grillowania, a burgery cieszą się wielką popularnością nad Wisłą. Jak przyrządzić popularne amerykańskie danie?


Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI