Frische Pflaumentorte – tyrolska tarta śliwkowa

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
3/4 szklanki masła,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,

reklama

Nadzienie:
1 i 1/2 kg śliwek,
6 łyżek cukru,
bita śmietana

Przesiać mąkę do dużej miski. Przy użyciu 2 noży zmieszać mąkę z masłem tak aby powstała masa o konsystencji bułki tartej. Dodać cukier oraz jajka. Po ugniataniu ciasta, uformować kulę i owinąć folią aluminiową albo folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Aby zrobić nadzienie należy umyć i rozpołowić śliwki, usunąć pestki i pokroić owoce w ćwiartki. Rozgrzać piekarnik do 2050C. Na gładkiej, posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto tak, by można je było włożyć do tortownicy (z wyjmowanym spodem) o średnicy ok.25 cm. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, tak aby go nie rozciągnąć. Widelcem rozsunąć ciasto na boki formy i ponakłuwać dno ciasta. Śliwki na powierzchni ułożyć tak, by tworzyły kształt róży. Posypać połową cukru. Piec 30-35 minut. Przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto stanie się zbyt ciemne. Poczekać aż ciasto wystygnie w tortownicy i posypać je resztą cukru. Można też dodać bitą śmietanę.