Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Gofry waniliowe z żurawiną amerykańską


9 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Cranberry Marketing Committee.
Składniki na ok. 16 gofrów: 250 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250 g mąki, 250 g twarogu, 6 jajek (wielkość M), 250 g masła o temperaturze pokojowej100 g suszonych żurawin amerykańskich

1. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym i mąką. Dodać twaróg, jajka i masło, wyrobić na gładkie ciasto używając miksera. Dodać żurawiny amerykańskie, wymieszać wszystko łyżką. 2. Rozgrzać gofrownicę. Ciasto wylać chochlą na dolną część gofrownicy, zamknąć pokrywkę, piec przez kilka minut. 3. Gofry podawać z bitą śmietaną i cukrem pudrem. Rada: Gofry smakują najlepiej na ciepło. Można je jednak przygotować wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni.   Wartości odżywcze jednej sztuki: Wartość energetyczna: 298 kcal / 1252 kJ Białko: 5,4 g; Tłuszcz: 15,7 g ; Węglowodany: 32,3 g Cranberry Marketing Committee.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI