Kawowy krem sułtański

reklama

Składniki
  • śmietanka kremówka 30% 0,5 l
  • kakao 2 łyżeczki
  • małe bezy kilka sztuk
  • biszkopciki kilka sztuk
  • mocna esencja z kawy 100 ml
  • rodzynki sułtańskie 4 łyżki
  • biały rum albo amaretto do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml
  • likier kawowy albo czekoladowy 100 ml
  • czekoladki albo tarta gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.
 
Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym. schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Podsumowanie przepisu

Nie jest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów 😉