Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

reklama

Składniki
  • pomidory 600 g
  • maliny 400 g
  • Konfitur-Fix 1 opakowanie
  • Cukier biały DIAMANT 350-500 g
  • listki bazylii 10-20
  • sok z cytryny 4 łyżki
Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze
3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Podsumowanie przepisu

 

10-20 listków bazylii
4 łyżki soku z cytryny