Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami

Składniki:

2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
1 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól oraz pieprz
świeża pietruszka
pieczywo

22 listopada 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Pomidory są niezwykle popularne w kuchni włoskiej. W słonecznej Italii uprawia się około 300 odmian pomidorów, nic więc dziwnego w tym, że w są niezwykle popularnym składnikiem włoskiej kuchni.

Świeże warzywa najlepiej smakują w sezonie, mają wtedy niezrównany aromat i smak. Na szczęście pomidorom służy obróbka termiczna – pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Dzięki temu dobrze zakonserwowane pomidory mogą być bazą pożywnych zup przez cały rok. 


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie, całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI