Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Grillowany łosoś z włoską gremolatą podany z roladkami z cukinii

Składniki:

  • filety z łososia ze skórą 2 szt.
  • cytryna (na gremolatę) 1 szt.
  • oliwa z oliwek (na gremolatę) 100 ml
  • ząbki czosnku (na gremolatę) 2 szt.
  • natka pietruszki (na gremolatę) 1 wiązakna
  • sól morksa (na gremolatę) 2 szczypty
  • pieprz do łosoia szczypta
  • mała cukinia na roladki 1 szt.
  • serek śmietankowy na roladki 1 opakowanie
  • camembert na roladki 1 szt.
  • szczypiorek na roladki do dekoracji
  • sól,pieprz na roladki do smaku
  • zioła prowansalskie na roladki do smaku
  • oliwa z oliwek na roladki do smażenia

Sposób przygotowania:

Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Łosoś: Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. 
Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła roladki: cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Każdy grillowany plaster cukinii smarujemy serkiem, następnie kładziemy pasek sera pleśniowego i zwijamy w roladkę. Roladki związujemy wcześniej blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem na 2 supełki (ewentualnie używamy wykałaczek).  

Podsumowanie

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki

POLECANE KSIĄŻKI