Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

The Byk: kanapka z figą


15 maja 2013 Kanapki The Byk The Byk
Tę kanapkę robię z myślą o Rudej. Nie raz, nie dwa uratowała mi dziewczyna skórę!!! W przenośni i dosłownie. Stąd dbałość o szczegóły jest duża. Marta poprosiła min.o figi. Bardzo proszę figi są! mimo że z figami raczej nic wspólnego nie mają ... no może wyglądają podobnie

1.   chleb pszenny typu „lubelski”

2.   dynia
3.   serek kozi
4.   rukola
5.   dżem figowy
6.   figi świeże

7.   oliwa z oliwek

8.   olej sezamowy
9.   chili
10. sól

 

 

Dynię obieram ze skóry, wycinam środek i kroję na kostkę dość drobną. Wkładam do naczynia aby ugotować ją na parze.

 

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z co najmniej 2,3 łyżkami dżemu figowego, próbuję połączyć to ze sobą. Ugotowaną dynię przerzucam na patelnię, dosypuję płatki chili i „smażę” moment. Chodzi o to aby dżem z oliwą „oblepił” ugotowane kosteczki. Dolewam małą łyżeczkę oleju sezamowego – dla specjalnego smaku!!!

 

Użyłam dżemu ponieważ figi, które udało mi się dostać nie bardzo są słodkie, a w tej kanapce odrobina figowej słodyczy jest niezbędna – Ruda to rozkoszna dziewczyna!!!

 

Gdyby robić tą kanapkę latem w Grecji np. gdzie figi rosną na drzewach przy ulicy jak u nas jabłka i są przesłodkie, o dżemie można zapomnieć!!

Kromki chleba kładę na patelni grillowej aby były lekko chrupiące.

 

Usmażoną dynię w dżemie figowym przekładam na pieczywo, przekładam listkami rukoli. Gdzie nie gdzie dokładam serek kozi, w sumie tyle ile lubimy.

 

Wszystko dekoruję do zdjęcia moją nie słodką figą i posypuję do zjedzenia szczyptą soli.

   


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI