Kuchennymi drzwiami: Croissanty z borówkami i cynamonowym cukrem

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska

Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!|Kocham lato! Podwieczorek na tarasie!
Letnie dni zwiększają mój apetyt na sezonowe smaki. Przemierzam chodniki miasta, podświadomie poszukując kulinarnych inspiracji. Wystawy znanych butików mijam obojętnie. Sprawdzą się na jesienną pogodę. Przystaję przy budkach z lodami, kupuję napoje. Nie mogę przejść bez zainteresowania obok straganów z owocami. Zatrzymuję się przy każdym. Podziwiam,chłonę kolory i zapachy. Trudno mi się nimi nacieszyć. Co wybrać? Maliny,borówki czy agrest? Wszystkie mrugają do mnie pysznym okiem. Kupuję borówki. Planuję ucieszona. Mam pomysł na słodki podwieczorek na tarasie. Kocham  lato!  

reklama

Składniki
  • Ciasto francuskie wg Lucyny Ćwierczakiewiczowej, na 1 kg ciasta
  • mąka pszenna 40 dkg (lub 150 g maki krupczatki i 250 g mąki tortowej)
  • masło schłodzone 40 dkg
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 200 ml( trzeba regulować, aby ciasto było pulchne i nie przywierało do wałka
Sposób przygotowania
  • Sól rozpuścić w wodzie. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrobić miękkie i nieklejące ciasto, takie jak na pierogi. Schłodzić je w lodówce 30 minut.
  • Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt, aż będzie miało taką konsystencję jak podstawowe ciasto schłodzone.
  • Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek, w środku grubszy, po bokach cieńszy.
  • Na środku ciasta położyć masło z lodówki i zawinąć ciastem w kopertę.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt, wałkując w jedną stronę od siebie w przód.
  • Rozwałkowany placek złożyć na trzy i schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
  • Oziębione ciasto rozwałkować na prostokąt, złożyć i znowu oziębić, po czym ponownie rozwałkować.
  • Czynność rozwałkowywania i oziębiania należy powtórzyć co najmniej cztery razy!
  • Z ciasta oderwałam kawałek, a resztę zamroziłam na następne rogaliki.
  • Rozwałkowałam i pokroiłam je na sześć prostokątów. Na każdy nasypałam cukier cynamonowy i położyłam borówki. Zrolowałam w rogaliki.
  • Przedtem nagrzałam piekarnik do 220 st.C.
  •  Piekłam rogaliki ok.15 minut.

Pyszne gorące z dobrą kawą!

Ponieważ ciasto francuskie jest pracochłonne, można posiłkować się mrożonym lub chłodzonym gotowym ciastem.