Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchennymi drzwiami: Pieczona dorada z pomidorową salsą

Składniki:

  • Dorada po jednej na osobę
  • cytryna pokrojona w plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa 2 łyżki
  • Pomidorowa salsa
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na połowy 500 g
  • czerwone chili 1 papryczka, pokrojona na krążki, bez pestek
  • sól do smaku
  • oliwa 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • świeża kolendra posiekana 2 łyżki
  • świeży koperek posiekany 2 łyżki
  • oliwa do smażenia 1 łyżka

Kuchennymi drzwiami: Anna Kamińska
Piękne lato zdecydowanie mnie napędza. Mam niespożyte pokłady energii i nie narzekam na upały. Zwyczajnie kocham taki czas. Ochładzam się domową lemoniadą, cydrem, owocowymi sorbetami. Rankiem witam słońce i szczęściem nazywam każdy letni dzień. Spędzam sporo czasu w kuchni, aby nie stracić nic ze smaków lata. Inaczej się nie da. Dzisiaj upiekłam pyszną rybę!

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Naciąć boki. Posolić i oprószyć pieprzem.
  • Do środka włożyć plastry cytryny.
  • Ułożyć ryby w naczyniu do pieczenia i polać oliwą.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 20-30 minut.
Pomidorowa salsa
  • Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
  • Nagrzać patelnię z oliwą i wrzucić chili.
  • Smażyć 3 minuty.
  • Dodać pomidorki i smażyć razem na sporym ogniu 10 minut. Zdjąć z płyty.
  • Wlać oliwę z sokiem cytrynowym. Wymieszać.
  • Posypać kolendrą i koperkiem.
  • Dodać sól do smaku.
  • Podawać z upieczoną rybą.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI