Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pasztet z batatów,fasoli i polenty

Składniki:

  • batat 1 duży ziemniak
  • fasola biała ugotowana na parze 250 g
  • polenta gruba 5 łyżek
  • jajka wiejskie 2 sztuki
  • szalotki pokrojone w kostkę 2 sztuki
  • czosnek pokrojony drobno 2 ząbki
  • świeży tymianek, listki 2 łyżki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • chili w proszku 1 łyżeczka
  • sól morska i pieprz do smaku
  • olej kokosowy 5 łyżek lub więcej

Pasztet to zjawisko. Kojarzy mi się z pysznym dzieciństwem,ze świętami i z robotą w kuchni przez pół dnia. Niestety wszystko co dobre,wymaga poświęceń.Bataty, fasola, polenta. Pasztet nie jedno ma imię.

Pasztety bardzo lubię jeść i robić. Mimo tego znoju… Pasztet powstaje w mojej kuchni raz w tygodniu. Mięsny bądź warzywny. W zależności od ochoty i produktów, które akurat mam w spiżarni. Uwielbiam dobierać składniki, przyprawy i wyobrażać sobie końcowy smak. Pasztet smakuje mi zawsze i o każdej porze. Wczoraj upiekłam warzywną wersję. Spróbujcie razem ze mną…

Pasztet z batatów,fasoli i polenty

                       

Sposób przygotowania:

  • Fasolę odsączyć na sicie.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  • Batata obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
  • Na blachę do pieczenia z papierem  wyłożyć kawałki batata. Posolić i skropić olejem. Piec 20 minut.
  • Patelnię z olejem kokosowym postawić na rozgrzanej płycie. Na reszcie  oleju podsmażyć kumin i kolendrę, a następnie zblanszować szalotki i czosnek.
  • Upieczonego batata przełożyć do blendera, dołożyć wszystko z patelni,dodać jajka,fasolę i razem zmiksować. Dodać polentę, a potem listki tymianku,chili i sól. Wymieszać łyżką i ewentualnie dodać do smaku soli i pieprzu.
  • Foremkę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z blendera i wyrównać łyżką wierzch. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut.
  • Wystudzić i pokroić na smaczne kawałki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI