Sałatka z porem, jajkiem i awokado za kuchennymi drzwiami

fot. A.Kamińska

Wiosną pachnie nieco…
Widziałam klucz dzikich gęsi, a moje ogrodowe ptaszki gardzą ziarnami. Połeć słoniny już mało obchodzi sikorki. To znaczy, że mają większe widoki na coś smacznego. W mojej kuchni zaś wyjadamy zimowe zapasy.
Zanim pojawią się nowalijkowe cuda. Okraszam je awokado, które wkładam do wszystkiego. Tęsknota za zielonym i tak może się objawiać. Czyli rodzime płody plus nieco egzotyki. Na taki mariaż klikam„lubię to!”.|Wiosną pachnie nieco…
Widziałam klucz dzikich gęsi, a moje ogrodowe ptaszki gardzą ziarnami. Połeć słoniny już mało obchodzi sikorki. To znaczy, że mają większe widoki na coś smacznego. W mojej kuchni zaś wyjadamy zimowe zapasy.
Zanim pojawią się nowalijkowe cuda. Okraszam je awokado, które wkładam do wszystkiego. Tęsknota za zielonym i tak może się objawiać. Czyli rodzime płody plus nieco egzotyki. Na taki mariaż klikam„lubię to!”.

reklama

Sałatka z porem, jajkiem i awokado

Składniki
  • por sałatkowy
  • jajo wiejskie
  • awokado 1 sztuka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej z awokado 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
Sposób przygotowania
  •  Jajo gotujemy 8 minut. Wkładamy do zimnej wody, aby ostygło.
  • Por przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą – często w zakamarkach liści gromadzi się ziemia.
  • Kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski.
  • Awokado obieramy ze skóry i kroimy na półplasterki lub kostki. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Jajko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników.
  • Posypujemy solą i pieprzem, polewamy olejem z awokado i mieszamy.
Smacznego!