Bill Granger: Ceviche z awokado, jabłkiem i soją

mat. pras. BBC Lifestyle

Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.
|Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.
|Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.
|Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.
|Gdy Bill dorastał w Australii, duży wpływ na to, co dziś lubi gotować i jeść mieli jego sąsiedzi, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Dziś, w Londynie, Bill ma szansę próbować przysmaków z całego świata. Najbardziej odpowiada mu chyba jedzenie z Ameryki Południowej. Niedawna podróż do Meksyku zainspirowała go do eksperymentowania
z tamtejszymi produktami. Oczywiście Bill używa ich na swój własny, niepowtarzalny sposób.

W czwartym odcinku zobaczymy jak Bill szykuje łopatkę wieprzową z marynowaną czerwoną cebulą. Mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości! Bill poda je z kremowym puddingiem z kukurydzy – potrawą w stylu Tex-Mex. Nasz gospodarz uwielbia ostre potrawy, ale rodzina nie zawsze podziela jego zdanie… Gdy więc nadarza się okazja, Bill szykuje sobie wielką michę kurczaka na ostro z ryżem. Listę dzisiejszych propozycji zamyka kawowy crème caramel oraz rybna potrawa ceviche z awokado, jabłkiem i soją. Połączenie kuchni japońskiej z meksykańską wydawać się może zaskakujące, jednak okaże się wyjątkowo dobre! Odcinek 4: 23 września 18:00, BBC Lifestyle  

mat. pras. BBC Lifestyle
mat. pras. BBC Lifestyle

reklama

Ceviche z awokado, jabłkiem i soją

Składniki
  • roszponka 80 g
  • obrane awokado bez pestki, pokrojone w duże kawałki 1 sztuka
  • zielone jabłko pokrojone w słupki 1 sztuka
  • filet z labraksa 400 g
  • nasiona sezamu 2 łyżeczki
  • Sos
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sos sojowy 1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy 1/2 łyżeczki
  • drobno starty imbir 1 łyżeczka
  • sok z limetki z 1 sztuki
  • drobny cukier ½ łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
  • Włóż wszystkie składniki sosu do miski i wymieszaj widelcem.
  • Rozłóż sałatę na talerzach. Nałóż awokado i jabłko. Mięso ryby pokrój pod kątem na cienkie plasterki i połóż na sałatce. Skrop sosem i podawaj posypane nasionami sezamu.

Liczba porcji: 4