Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Co jedzą „nasi” przed meczem?


12 czerwca 2012 Newsfood redakcja
Zapytaliśmy Tomasza Leśniaka, kucharza Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, na co dzień gotującego w krakowskim Sheratonie, co jedzą piłkarze przed takim meczem jak dziś!

Co znajduje się w menu reprezentacji? Tomasz Leśniak: Wszystkie posiłki przygotowywane są w formie bufetów, tak by każdy mógł sobie nałożyć to, na co ma w danym momencie ochotę. Śniadania składają się z dużej ilości świeżych warzyw i owoców w różnej postaci. Występują również jajka, naleśniki, jogurty, sery białe, chude wędliny, płatki, dżemy, musli i owsianka. Na obiad i kolację oferujemy bar sałatkowy z dressingami i dodatkami, dużą ilość świeżych owoców i warzyw. Zawsze podajemy jeden rodzaj zupy, dwa rodzaje ryb (zazwyczaj są to ryby oceaniczne, w zależności od dostępności), dwa rodzaje mięsa (jedno to zawsze jest drób, a drugie to cielęcina lub wołowina), warzywa, dodatki, makarony i sosy. Nigdy nie  brakuje również miejsca na desery. Są to zazwyczaj pudding na mleku, ryż, owoce krojone i suche ciasta robione na cukrze trzcinowym lub miodzie. Obiad w dniu meczu zawsze jest taki sam. Składa się on z dużego baru sałatkowego z dodatkami i dressingami. Do tego delikatny rosół drobiowy z makaronem domowym oraz – do wyboru – pierś z kurczaka gotowana i grillowana, grillowana ryba, makarony, sosy, ryż i warzywa. Występują także suche ciasta jak keks, babka piaskowa, czy marmurek.


POLECANE KSIĄŻKI