Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Co oznaczają Gwiazdki Michelin?


13 marca 2013 Newsfood redakcja
Wszelkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach praktyczne informacje, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są corocznie sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

Gwiazdki: Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki. Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców. Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli). System gwiazdek obecny jest także w Zielonych Przewodnikach Michelin. Trzy gwiazdki oznaczają miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić, dwie- miejsce warte zobaczenia, a jedna interesujące. W tym przypadku recenzenci biorą pod uwagę dziewięć kryteriów: pierwsze wrażenie, jakie wywiera dane miejsce, renomę i popularność, liczbę zabytków/muzeów/obiektów dostępnych dla zwiedzających, nagrody i wyróżnienia, wartość artystyczną i historyczną miejsca, piękno i walory estetyczne, autentyzm i spójność, wygodę i jakość przyjmowania turystów oraz ogólne wrażenia z podróży. Obiektywność: Lokale są wybierane obiektywnie tylko i wyłącznie dla dobra czytelnika. Ostateczne decyzje są podejmowane wspólnie przez inspektorów wraz z wydawcą Czerwonych Przewodników Michelin. Znalezienie się na stronach przewodnika nie jest odpłatne. Selekcja lokali: Czerwone Przewodniki Michelin oferują najlepszy wybór hoteli i restauracji w każdej kategorii i na każdą kieszeń. Tak reprezentatywny wybór jest możliwy dzięki stosowaniu tych samych kryteriów i metod oceny w każdym lokalu na całym świecie. Spójność oceny: Kryteria oceny lokalu są takie same na całym świecie. Restauracja wyróżniona trzema gwiazdkami w Europie jest na takim samym poziomie jak restauracja z taką samą ilością gwiazdek po drugiej stronie globu. Dzięki temu czytelnik może być pewien poziomu oferowanych przez restaurację czy hotel usług. Wschodzące Gwiazdki: Restauracje oznaczone tym symbolem są bardzo bliskie otrzymania jednej, dwóch lub trzech gwiazdek. Są najlepsze w swojej kategorii i mają szansę na wyższe wyróżnienie, jeśli udowodnią stałość wysokiego poziomu swoich usług. W przewodnikach piktogramy Wschodzących Gwiazdek są zaznaczone kolorem czerwonym. na podstawie słowniczka czytelnika Czerwonych Przewodników Michelin


POLECANE KSIĄŻKI