Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin 2014


12 marca 2014 Newsfood redakcja
mat.pras.Michelin
Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin „Main Cities of Europe 2014”, który jest najbardziej znanym i prestiżowym rankingiem europejskich restauracji. Restauracja Atelier Amaro utrzymała gwiazdkę, a symbol Bib Gourmand powędrował do kolejnego lokalu z Warszawy.

Po ubiegłorocznym sukcesie, jakim było przyznanie warszawskiej restauracji Atelier Amaro pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, tegorocznej edycji przewodnika wyczekiwano z wielkim zainteresowaniem. Do tegorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 41 polskich restauracji – 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w roku ubiegłym. Choć pod względem liczby nie ma dużych różnic, to na liście ocenionych restauracji nastąpiło sporo zmian. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, zaś dołączyło 5 nowych. W Krakowie z zestawienia zniknęły natomiast 4 restauracje i zostały zastąpione taką samą liczbą nowych. Dodatkowo restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.


POLECANE KSIĄŻKI