Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Czy smak ma płeć?


19 marca 2014 Newsfood redakcja
123rf.com
Dorosły człowiek ma ponad 10 tysięcy kubków smakowych, kobiety i mężczyźni nie różnią się pod tym względem. Jednak kobiece i męskie smaki rządzą się własnymi trendami. Jakie są różnice w smaku kobiety i mężczyzny?

W starożytności dania nad zmysłem smaku zapoczątkował Arystoteles. Poza smakami podstawowymi, takimi jak gorzki i słodki, wyróżnił on także: soczysty, ostry, cierpki, słony oraz kwaśny. W  XIX wieku dowiedziono, że istnieją cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki oraz kwaśny. Sto lat później Japończyk Kikunae Ikeda udowodnił obecność kolejnego z nich  – umami, czyli kwasu glutaminowego, charakterystycznego dla przyprawy maggi. Zdaniem Pawła Lorocha, dziennikarza i twórcy jedynego w Europie radia kulinarnego „Jem Radio”, nasze zmysły nie mają płci. „Smak jak wzrok, słuch, węch i dotyk to bezbrzeżne receptory doznań i informacji, co najwyżej lepiej lub gorzej rozwinięte u poszczególnych jednostek. Smakoszostwo więc z płci nie wynika, a z mnóstwa innych cech – smak bowiem można doceniać  lub bagatelizować”, tłumaczy.

Zmysł smaku – która płeć go bardziej docenia

Wykazano, że człowiek ma ponad 10 tysięcy kubków smakowych. Każdy z nich skupia blisko 150 receptorów, dzięki którym odczuwalne są różnice w smaku, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Wcześniejsze badania na ogół przedstawiały wyższość zmysłową kobiet. Mają one nie tylko lepiej rozwinięte poczucie smaku, ale również bardziej czuły węch. „Kobiety posiadają więcej kubków smakowych. Są bardziej wrażliwe na smaki słodkie, mniej na słone, kwaśne czy gorzkie. Ten atut sprawdza się m.in. w cukiernictwie, gdzie znajdziemy więcej kobiet niż mężczyzn. Spójrzmy tylko na wypieki naszych mam czy babć – czy nie najlepiej smakuje  szarlotka robiona właśnie przez nie?” , mówi David Gaboriaud, prowadzący w Kuchni+ program „David w Europie”. Według dziennikarki kulinarnej, Dominiki Biegańskiej, kobiety są także bardziej wybredne.  Coraz bardziej powszechny staje się trend na zdrową żywność i witaminy.Kobiety lubią eksperymentować w kuchni, odkrywać nowe smaki. Stawiają na konkret, ale w dobrym wydaniu – warzywa i owoce, delikatne mięsa i ryby. A na deser czekolada, ale tylko w towarzystwie truskawek”, dodaje. Okazuje się, że to nie przypadek, że zazwyczaj dieta mężczyzn kojarzy nam się z mięsem, daniami z grilla, jedzeniem wysokobiałkowym czy makaronami. Otóż mężczyźni bardziej czują smak słony, kwaśny czy gorzki, dlatego w ich jadłospisie najczęściej występują tego typu potrawy. mat.pras.quoteme


POLECANE KSIĄŻKI