W dniach 15-16 września w Olsztynie odbędzie się festyn Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla. Promuje żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną.
Warmia, Mazury i Powiśle mają w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów żywności tradycyjnej i lokalnej. Festiwal, który odbędzie się w dniach 15-16 września pokazuje powiązania pomiędzy producentami surowców (którzy wachlarz swoich produktów zaprezentują w sobotę i niedzielę na terenie przedzamcza w Olsztynie) a lokalną gastronomią. Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. Warmia, Mazury i Powiśle zachwycają nas nie tylko swoją przyrodą, ale także smakami. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. Festiwal pokazuje, ze w tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i promować przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce, które na nasz stół trafią bezpośrednio z przysłowiowego „pola”. Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla to połączenie prezentacji produktów z pokazami kulinarnymi dla szerokiej publiczności. Pierwszego dnia Festiwalu, w sobotę 15 września, wszyscy miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli uczestniczyć w degustacji przygotowanych potraw, które nieprzypadkowo znalazły uznanie w oczach organizatorów. Ich autorzy brali udział w konkursach kulinarnych wpisanych decyzją Zarządu Województwa w „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego” zdobywając uznanie publiczności i jury konkursowego. Dodatkowo będzie można skonfrontować swoją wiedzę o tradycyjnej polskiej kuchni podczas spotkań z dr Grzegorzem Russakiem, miłośnikiem i znawcą kulinarnym.