Królikowski nowym szefem kuchni w Słonym

TESTA Communications

Tomasz Królikowski został nowym szefem kuchni w Bistro Słony. Już dziś można próbować wyjątkowych potraw przygotowanych przez tego znakomitego mistrza smaku.|Tomasz Królikowski został nowym szefem kuchni w Bistro Słony. Już dziś można próbować wyjątkowych potraw przygotowanych przez tego znakomitego mistrza smaku.
Królikowski z kulinariami związany jest nieprzerwanie od kilkunastu lat. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął od pracy w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie. Po pięciu latach wyjechał do Londynu, gdzie wzbogacił swoje doświadczenie o smaki indyjskiego orientu, aromatyczną mieszankę tajskich specjałów i kanon kuchni australijskiej. W Londynie pracował m.in. dla Royal Society, Royal College of Surgeons oraz dla British Library, gdzie pełnił funkcję szefa kuchni. Jest niezwykle ambitny i – jak sam mówi – jest kucharzem,  „który zawsze szuka czegoś wyjątkowego”. W poszukiwaniu dania doskonałego, Królikowski tworzy nowe pomysły przy użyciu starych, tradycyjnych technik, pokazując jedną rzecz na wiele sposobów. W swojej pracy zawsze stara się maksymalnie wykorzystywać produkty lokalne i sezonowe, z których przygotowuje rzeczy pozornie proste, ale finezyjne i niepowtarzalne. W Bistro Słony, Królikowski będzie serwował kuchnię tradycyjną w nowoczesnym, europejskim wydaniu. Efektem wprowadzonych przez niego zmian jest m.in. nowa wieczorna karta Słonego. Znajdują się w niej specjały kuchni niemieckiej i austriackiej, takie jak np. rzadko spotykany w polskich restauracjach Tafelspitz (gotowana, wołowa sztuka mięsa) z sosem jabłkowo-chrzanowym, oryginalnie serwowany w miedzianym garnku, czy klasyczny Wiener Schnitzel (na cały talerz) podawany Kartoffelsalat i z modrą kapustą z cynamonem. Fanom ryb Szef Kuchni poleca doskonałego sandacza z patelni, z małżami w sosie pomidorowym. Menu w Bistro Słony będzie zmieniać się co miesiąc. Nowy szef kuchni ceni sobie kuchnię regionalną, stąd obecność w Słonym doskonałych kiełbas z dziczyzny od Pana Alojzego z Pomorza, które codziennie parzone są na miejscu na oczach gości. Regionalne akcenty królują również wśród dobrze już znanych i kultowych sznytek. Co tydzień w weekendowej ofercie Słonego pojawi się coś wyjątkowego, np. sznytka z bundzem, czarnuszką i suszonymi pomidorami,  sznytka z kiełbasą z dziczyzny i ogórkiem czy sznytka z paprykowym humusem. W Słonym śledzik lubi pływać. Dotychczasowa oferta (śledź w lubczyku, po polsku, po japońsku, z pieczonym ziemniakiem i kwaśną śmietaną) została rozbudowana o nowe smaki: śledź w cherry, śledź w curry, śledź w śmietanie oraz śledź w pomidorach. Powstało ciekawe menu idealne na zbliżający się czas firmowych „śledzików”. Wszystkich, którzy chcą spróbować nowych, „Królikowskich” smaków Słonego serdecznie zapraszamy na Piękną 11 (wejście od Kruczej) w tygodniu i w niedzielę w godzinach od 12 do 23, a w piątki i soboty od 12 do 1 w nocy.

reklama