Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia+ food film fest


28 października 2013 Newsfood redakcja
cyfralplus.pl
5. edycja kuchnia+ food film fest wystartuje 22 listopada i potrwa do 24 listopada. Pierwszy raz w historii zawita do czterech miast. Pokazy równolegle odbędą się w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie, gdańskim Neptunie i we wrocławskich Nowych Horyzontach.

Kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. kuchnia+ food film fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach przeglądu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne wydarzenia. Popularność kuchnia+ food film fest rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału kuchnia+. Tegoroczną edycję przeglądu otworzy  „Czerwona obsesja” w reżyserii Warwicka Rossa i Davida Roacha.  Nominowany na Tribeca Film Festival obraz, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. „Czerwona obsesja” głosem narratora Russela Crowe’a zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. W filmie widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to w towarzystwie niezwykłych ujęć z francuskich winnic i sugestywnej muzyki podkreślającej wagę tematu. http://youtu.be/arV7KEaC6KY – Dobierając tytuły na kuchnia+ food film fest zwracamy szczególnie uwagę na pozycje, które łączą walory merytoryczne z atutami wizualnymi. Tym samym, dzięki „Czerwona obsesja” uczestnicy przeglądu poszerzą swoją wiedzę o rynku wina, doświadczą napięcia niczym w thrillerze i zobaczą zdumiewające obrazy, jak w klasycznych dokumentach o winiemówi Joanna Albin, brand manager kanału kuchnia+, organizatora i inicjatora przeglądu. Mamy też niespodziankę dla widzów kuchni+. Po zakończeniu przeglądu film będzie można zobaczyć na naszej antenie – dodaje. mat.pras.


POLECANE KSIĄŻKI