Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Weekend z Qchnią Artystyczną na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego


4 września 2012 Newsfood redakcja
materiały prasowe
Atrakcje kulinarno-ekologiczne przygotowane przez znaną restauratorkę Martę Gessler czekają na miłośników zdrowego trybu życia i smakoszy w najbliższy weekend na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. W projekcie udział wezmą m.in. znany malarz Leon Tarasewicz oraz aktorka Anna Seniuk.

Qchnia Artystyczna przygotowała ekologiczny weekend niespodzianek dla dzieci i dorosłych. Już w piątek (godz. 16) trafimy do Strefy Fresh wyposażonej w urządzenia kuchenne przez firmę Philips, gdzie do woli będzie można objadać się warzywami i owocami, w tym świeżo wyciskanymi sokami, ekologicznymi przekąskami i oryginalnymi produktami eko. Wszystko to w otoczeniu zdjęć kulinarnych (projekt Zielone Obcasy), przedstawionych w sposób użytkowy: na obrusach, fartuchach i koszulkach. Autorzy wystawy to Marta Gessler i Marcin Klaban, czyli duet znany od dwunastu lat z magazynu „Wysokie Obcasy”, autorzy czterech książek o gotowaniu.

Szykuje się też gratka dla mieszczuchów, którzy chcieliby uprawiać ogródek, ale nie mają na to siły i czasu. Instalacja „Leniwi ogrodnicy” przekona ich, że wystarczy dobry pomysł. Marta Gessler, tym razem w duecie z Wojciechem Grąbczewskim, pokaże ekologiczną aranżację rozmaitych gatunków roślin (byliny, krzewy, trawy, rośliny kwitnące), które nie wymagają szczególnej pielęgnacji i doskonale rosną bez naszej opieki.

W sobotę Eko Qchnia Artystyczna zaprasza od godz. 12. Natomiast Marta Gessler przywita zgromadzonych gości, razem z dyrektorem Centrum Sztuki Współczesnej Fabio Cavalluccim (godz. 18), a potem – jak na restauratorkę przystało – zajmie się gotowaniem (Warsztat Food Recyclingu godz. 18.30). Przekona nas, że domowy recycling może być nie tylko twórczy i pomysłowy, ale także bardzo prosty. Tuż po warsztacie zapraszamy do kina na projekcję filmu o wiedeńskim zespole wykonującym muzykę przy użyciu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Niezwykle popularna, działająca od 1988 roku, Vegetable Orchestra jest chyba jedyną taką grupą na świecie. Artyści sami przygotowują instrumenty i wciąż poszukują nowych możliwości akustycznych i brzmieniowych. Wykonują free jazz, dub, ale także muzykę współczesną i orientalną.

W niedzielę – atrakcje dla najmłodszych, które równie mocno zainteresują dorosłych. Pierwsza to wystawa – pięknych i wielokrotnie nagradzanych na konkursach – kur i piskląt ozdobnych z hodowli znanego malarza, profesora ASP Leona Tarasewicza (Piękne zielononóżki, godz. 12). Druga to występ niezwykle lubianej aktorki Anny Seniuk (Kokoszka smakoszka, godz. 16). Mali i duzi wielbiciele jej talentu posłuchają eko wierszy Juliana Tuwima i Jana Brzechwy.

Eko Qchnia Artystyczna będzie działać w piątek od godziny 16, a w sobotę i niedzielę od 12. Cały czas odbywać się będą prezentacje: Strefa Fresh, Leniwi ogrodnicy, Zielone Obcasy oraz degustacje naturalnych napojów Wild Grass oraz produktów Biopiekarni Ewy i Petera Stratenwerth. Wydarzenia Eko Qchni Artystycznej odbędą się w ramach projektu Centrum Sztuki Współczesnej – Zielony Jazdów

7 września, piątek

Od godz.16 – eko działalność Qchni Artystycznej miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Prezentacje (Leniwi Ogrodnicy, Zielone Obcasy, Strefa Fresh) potrwają przez cały weekend aż do niedzieli 9 września.

Qchnia Artystyczna Strefa Fresh

czyli góry warzyw i owoców, z których będzie można czerpać garściami. Dosłownie i w przenośni, bo wszystkiego będzie tu można dotknąć i spróbować. Świeżo wyciskane soki, ekologiczne przekąski, oryginalne produkty ekologiczne, degustacje, i wiele wiele innych…

Leniwi Ogrodnicy – Wojciech Grąbczewski & Marta Gessler

Nadzwyczajna ekspozycja roślin zorganizowana dzięki uprzejmości firmy Grąbczewscy (dziedziniec + główne wejście do CSW). Aranżacja roślin: Marta Gessler. Instalacja roślinna przeznaczona dla wszystkich, którzy chcieliby uprawiać rośliny  bez większego wysiłku i specjalistycznej wiedzy. To idealne rozwiązanie i alternatywa dla zapracowanych mieszkańców miast, stęsknionych za niewielkim ogrodem przy własnym domu.  Na dziedzińcu CSW będzie można zobaczyć rozmaite gatunki roślin (byliny, krzewy, trawy, rośliny kwitnące), które nie wymagają szczególnej pielęgnacji i doskonale rozwijają się same.

Zielone Obcasy stylizacja potraw: Marta Gessler & foto: Marcin Klaban

Marta Gessler i Marcin Klaban – to nierozłączny duet który już od 12 lat współpracuje z magazynem Wysokie Obcasy i jest autorem czterech książek o gotowaniu. Zdjęcia kulinarne zostaną tym razem przedstawione w sposób użytkowy: na obrusach, fartuchach, i koszulkach. Ideą takiej prezentacji jest pokazanie, że zdjęcie o tematyce kulinarnej, może stać się zwykłym przedmiotem.

Ponadto przez cały dzień degustacje produktów : Biopiekarnia, Wild Grass, Soki Teso

8 września, sobota

Od godz. 12.00 eko działalność Qchni Artystycznej miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

18.00 – Przywitanie współorganizatorów miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Witają: Dyrektor Fabio Cavallucci oraz Marta Gessler.

18.30 – Qchnia Artystyczna – Marta Gessler Warsztat Food Recyclingu miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Marta Gessler – felietonistka, krytyk kulinarny, autorka książek o gotowaniu, restauratorka. Jej pasją jest poszukiwanie twórczego wymiaru gotowania. Podczas warsztatu food recyclingu zainspiruje do ekologicznego myślenia w kuchni i eko filozofii w o codziennym wydaniu.

Qchnia Artystyczna-Strefa Fresh miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Góry warzyw i owoców, z których będzie można czerpać garściami. Dosłownie i w przenośni, bo wszystkiego będzie tu można dotknąć i spróbować. Świeżo wyciskane soki, ekologiczne przekąski, oryginalne produkty ekologiczne, degustacje, i wiele wiele innych…

20.00-23.00 Qchnia ArtystycznaVegetable Orchestra miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Projekcja fragmentów filmów o wiedeńskim zespole wykonującym muzykę wyłącznie przy użyciu świeżych warzyw i owoców. Vegetable Orchestra powstała w 1998 r. w Wiedniu i jest chyba jedyną orkiestrą na świecie wykonującą muzykę, używając w tym celu jedynie świeżych warzyw i owoców. Artyści sami przygotowują instrumenty, poszukując wciąż nowych możliwości akustycznych i brzmieniowych, które kryją się w naturze. Wykonują rozmaite style muzyczne: od muzyki współczesnej po Free jazz, Dub, muzykę elektroniczną, eksperymentalną i orientalną.

9 września, niedziela

Od godz 12.00 Piękne Zielononóżki miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego czyli „żywa” wystawa kur i piskląt ozdobnych z hodowli Leona Tarasewicza. Prezentacja z myślą o najmłodszych, ale z pewnością zainteresuje również dorosłych.Leon Tarasewicz poza działalnością artystyczną jest również farmerem. Jego kury „zielononóżki” wielokrotnie zdobywały nagrody na pokazach hodowlanych. Będziemy mogli nie tylko zobaczyć ozdobne okazy tej najstarszej polskiej rasy, ale także dowiedzieć się wielu ciekawostek na ich temat.

16.00 Kokoszka smakoszka występuje: Anna Seniuk miejsce: dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Eko wiersze dla dzieci (J. Tuwim i J.Brzechwa)

19.00 – Vegetable Orchestra miejsce: Dziedziniec Zamku Ujazdowskiego

Projekcja filmu o wiedeńskim zespole wykonującym muzykę wyłącznie przy użyciu świeżych warzyw i owoców

Ponadto przez cały dzień następujące prezentacje: strefa Fresh , Leniwi Ogrodnicy, Zielone Obcasy oraz degustacje produktów: Wild Grass, Soki Teso


POLECANE KSIĄŻKI