Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Wine and Food Noble Night 2013 – ostatnia szansa na zgłoszenie restauracji!


11 kwietnia 2013 Newsfood redakcja
W tym roku po raz kolejny odbędzie się, doskonale znany smakoszom kuchni Wine & Food Noble Night. To wyśmienita kolacja zorganizowana dla ponad 1000 gości, ale przede wszystkim konkurs kulinarny, w którym udział bierze kilkanaście wybranych restauracji z całego kraju.

Zespoły pod wodzą szefów kuchni walczyć będą o najlepsze: przystawkę, danie główne i deser. Zanim jednak staną w szranki na finałowej gali, Noble Concierge – organizator wydarzenia – dokona  selekcji restauracji na podstawie zgłoszeń, które rozpatrywane są do 15 maja 2013. Specjalnie powołana komisja weryfikuje serwowane menu, jakość kuchni, obsługę i atmosferę lokalu i dopiero na tej podstawie może zakwalifikować  restaurację do właściwej konkurencji. 21 września 2013 roku publiczność zagłosuje na przygotowywane na żywo potrawy, aby wyłonić faworytów trzech kategorii. Osobno rozpatrywana jest całość skomponowanego menu, oceniana przez jury profesjonalne, które przyznaje specjalne wyróżnienie. W ubiegłym roku jego skład tworzyli: Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie. Z wykształcenia filozof; od najmłodszych lat związany ze sztuką kulinarną. Podstaw zawodu uczył się w Szwajcarii. Przez dwa lata kierował dwoma restauracjami w Szanghaju. Monika Kucia – krytyk kulinarny, dziennikarka, autorka książek i przewodników kulinarnych. Podróżuje, smakuje i opisuje. W 2009 roku była nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny. Obecnie redaguje strony promujące polską gastronomię na oficjalnym portalu promocyjnym Rzeczpospolitej Polskiej. Aurora Mazzuchelli – właścicielka i szefowa kuchni w docenianej restauracji Marconi Ristorante we Włoszech. W 2008 roku zdobyła gwiazdkę Michelin, w 2012r. nagrodę „Best Italian Chef”, przyznawaną przez przewodnik Identità Golose. Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie). Pracował w Hotelu Bristol za czasów Bernarda Lussiana, a także w kuchni Pałacu Sobańskich. Kurt Scheller – ikona sztuki kulinarnej. Praktykował ją niemal na całym świecie. W Polsce pracował w Hotelu Bristol, restauracji Malinowej, warszawskich hotelach Sheraton oraz Rialto. Obecnie prowadzi autorską Akademię Kulinarną. Największym uznaniem jury na Wine & Food Noble Night w 2012 roku cieszyła się restauracja Mercato z Gdańska. Publiczność również doceniła jej mistrzostwo kulinarne, w szczególności przystawkę i danie główne. Za najlepszy deser grono gości uznało natomiast słodkości przygotowane przez Flaming Restaurant z Warszawy. Restauratorzy już teraz mogą wysyłać zgłoszenia uczestnictwa w konkursie i sprawdzić się w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 15 kwietnia 2013.


POLECANE KSIĄŻKI