Okoń morski wywrócony do góry płetwami

reklama

Składniki
  • okoń morski 4szt
  • średniej wielkości czerwone cebule 2szt
  • średniej wielkości cukinia zielona 1szt
  • ser z przerostem niebieskiej pleśni 200g
  • słodka śmietanka (30%) 200ml
  • koperek 2 pęczki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania

Z ryb usuwamy łuskę i dokładnie myjemy. Każdą rybę nacinamy dwa razy od góry wzdłuż od ogona do głowy po obu stronach kręgosłupa. Delikatnie palcami oddzielamy kręgosłup od mięsa, po czym odcinamy go przy ogonie i głowie nożyczkami i wyjmujemy. Następnie dopiero patroszymy usuwając wnętrzności, usuwamy oczy i skrzela. Sprawione ryby dokładnie myjemy, oprószamy solą i nacieramy obficie koperkiem. Tak przygotowane odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cebulę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię na nieco grubsze. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy w nim ryby, w które wkładamy na zmianę po plastrze cukinii i plastrze cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
W międzyczasie na patelni stapiamy ser, gdy już się rozpuści dolewamy powoli śmietankę dokładnie mieszając. Tak przygotowany sos podajemy razem z upieczoną rybą.

Podsumowanie przepisu

Okoń morski jest bardzo wdzięczną rybą. Ma lekkie i delikatne mięso. Świetnie komponuje się z warzywami i niezbyt ostrymi przyprawami. Główną atrakcją tego dania jest sposób podania. Ryba patroszona jest od góry, a nie od spodu, dzięki czemu wygląda zupełnie inaczej na talerzu, niż ta przygotowana tradycyjnie.