
reklama
Składniki
- dojrzałe awokado 2 szt.
- jajka ugotowane na twardo 5 szt.
- serki camembert 2 szt.
- duży ogórek konserwowy 1 szt.
- zielone oliwki z zalewy bez pestek 1 mały słoiczek
- czosnek niedźwiedzi kilka liści
- sok z cytryny 1/2 cytryny
- plasterki cytryny i szczypiorek do dekoracji
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz camemberty. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Ogórek, czosnek oraz oliwki drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. Pastę podajemy z tostami.
Podsumowanie przepisu
W moim ogrodzie rozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Przedstawiam przystawkę: pastę z awokado.