Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pasztet z musem jabłkowo – chrzanowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka 0,5 kg
  • boczek świeży 0,25 kg
  • wieprzowina 0,25 kg
  • wątróbka drobiowa 0,25 kg
  • suszone grzyby kilka sztuk
  • jajka 3
  • cebule 3
  • smalec łyżka
  • liść laurowy, gałka muszkatałowa, sól pieprz


Sposób przygotowania:

Umyte i namoczone grzybki ugotować. Rozgrzać smalec . Włożyć pokrojone w grubą kostkę mięso poza wątróbką, posiekane grzyby, obraną cebulę oraz sól i pieprz .Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok godziny . Dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min ,ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka ,wymieszać , przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami . Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą .Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię ułożyć liście laurowe na wierzchu. Piec około 50-60 min w temp. 180 st C. Z podanych składników zrobić sos . Pasztet wystudzić i pokroić w plastry i udekorować sosem Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki chrzanu, 3 łyżki musu jabłkowego: połączyć i wymieszać.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI