Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi

Składniki dla 4 osób:
8 wiejskich jaj, 100 g pokrojonego chudego boczku, 2 pokrojone w kostkę szalotki, 200 g świeżych oczyszczonych kurek, 100 g marynowanych szyjek rakowych bez zalewy, 1 pęczek koperku
4 opiekane lub grillowane kromki
wiejskiego chleba, sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i cebulę. Po kilku minutach dodać kurki i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Jajka wybić do miski i wymieszać. Masę jajeczną wlać na patelnię, dodać szyjki rakowe, wymieszać i doprawić do smaku. Lekko ściętą jajecznicę przełożyć na ciepłe pieczywo, posypać świeżo siekanym koperkiem i czarnym pieprzem.

reklama

Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.

Książka już do kupienia w naszej księgarni.