Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi


Składniki dla 4 osób: 8 wiejskich jaj, 100 g pokrojonego chudego boczku, 2 pokrojone w kostkę szalotki, 200 g świeżych oczyszczonych kurek, 100 g marynowanych szyjek rakowych bez zalewy, 1 pęczek koperku 4 opiekane lub grillowane kromki wiejskiego chleba, sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i cebulę. Po kilku minutach dodać kurki i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Jajka wybić do miski i wymieszać. Masę jajeczną wlać na patelnię, dodać szyjki rakowe, wymieszać i doprawić do smaku. Lekko ściętą jajecznicę przełożyć na ciepłe pieczywo, posypać świeżo siekanym koperkiem i czarnym pieprzem. Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka już do kupienia w naszej księgarni.


POLECANE KSIĄŻKI