Mój ulubiony przysmak z kuchni żydowskiej

Składniki dla 4 osób: 2 łyżki smalcu gęsiego, 2 drobno pokrojone słodkie cebule, 400 g świeżych, oczyszczonych kurzych wątróbek, 50 ml armaniaku, 4 ugotowane na twardo wiejskie jajka, sól, gałka muszkatołowa, mielony czarny pieprz Prymat do smaku 4 korniszony Smak lub ogórki małosolne
4 kromki wiejskiego chleba

Na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać wątróbkę i dusić około 15 minut, cały czas mieszając. Dodać armaniak i ciągle mieszając, doprawić do smaku.

reklama

Jajka pokroić w drobną kosteczkę, wystudzoną wątróbkę rozdrobnić w blenderze, dodać jajka i doprawić do smaku. Aromatyczną przekąskę z wątróbki podawać z chlebem wiejskim i korniszonem (lub ogórkiem małosolnym).

Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.

Książka już do kupienia w naszej księgarni.