Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zapiekana zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami i serem bursztyn


Bogdan Biały
Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła, 2 pokrojone w piórka cebule, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego, 100 ml winiaku Klubowego, 4 kromki bułki paryskiej, 1 łyżka ostrej musztardy, 4 łyżki tartego sera Bursztyn, sól, tymianek, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Na rozgrzanym oleju z masłem zeszklić cebulę, posypać brązowym cukrem, dodać czosnek i usmażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Wlać wywar i winiak Klubowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu kolejne 30 minut.Bułkę zrumienić w tosterze lub na patelni, posmarować musztardą, posypać tartym serem i zapiec. Zupę nalać do talerzy lub bulionówek, na wierzchu ułożyć grzanki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka już do kupienia w naszej księgarni.


POLECANE KSIĄŻKI