Śniadania Jadłonomii: wegański twarożek z migdałów

Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?|Wegańskie śniadania wielu osobom wydają się paskudnie nudne.
Jajecznica na maśle odpada? I tosty z serem też? To czy coś jeszcze
zostaje?

Na szczęście do wyboru pozostaje całkiem sporo – przepyszne owsianki na mleku ryżowym, granola z mlekiem migdałowym, sycące koktajle z otrębami, placki, naleśniki i oczywiście kanapki. Wegańskie śniadaniowe pajdy też wcale nie są monotonne, mogą być posmarowane zielonym pesto, gęstym hummusem, delikatną pastą z groszku albo tym na co tylko przyjdzie nam ochota. A ja ostatnio największą ochotę mam na twarożki z migdałów – pisze nasza nowa autorka Marta Dymek. Wegański twarożek z migdałów ze świeżymi ziołami i suszonymi pomidorami

reklama

Składniki
  • płatki migdałowe 100 g
  • mleko roślinne na przykład sojowe lub ryżowe 1/4 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • bazylia, posiekana 2 łyżki
  • pietruszka, posiekana 1 łyzka
  • suszone pomidory, drobno pokrojone 3 sztuki
  • sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

1. Migdały zalać gorącą wodą i zostawić na godzinę. Następnie odcedzić, opłukać i przełożyć do naczynia blendera razem z mlekiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładki twarożek.

2. Dodać świeże zioła, suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszać, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce.