Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sobczak i jej kluchy z zielonym

Składniki:

  • makaron penne, razowy orkiszowy
  • sok z cytryny kilka kropli
  • rukola świeża solidna garść
  • migdały garść
  • pestki z dyni garść
  • olej rydzowy 12 łyżek
  • czosnek 1 duży ząbek
  • pieprz kolorowy świeżo mielony, szczypta
  • majeranek szczypta
  • sól różowa szczypta
  • zimna woda pół kieliszka

24 stycznia 2013 Sobczak qma kasze
Mam ostatnio mocno napięty grafik. Zapięty na ostatni guzik, który do tego często się rozpina. Staram się jak mogę zachować resztki luźnej nonszalancji choć to nie lada wyzwanie i może tylko mnie się wydaje że jakoś sobie radzę. A parę dni temu w przedszkolu był występ z okazji dnia Babci i Dziadka.

Własnoręcznie wykonane zaproszenia, opatrzone pomarańczowym i różowym guzikiem powędrowały do rodzinnej rady starszych. Wiedziałam, że jedyna Babcia i jeden z dwóch Dziadków będzie z zapartym tchem obserwował grę aktorską Misiowego i z pewnością jedno z nich uroni wzruszoną łzę. Ja zazwyczaj uraniam, więc się zupełnie nie dziwię. Wzruszam się wręcz ogromnie i ukradkiem osuszam kąciki oczu, nawet jeśli na scenie jesteśmy razem z Huginim. Wróciłam do domu, odpisałam chyba na 100 maili, zrobiłam 56 zdjęć zanim zgasło światło i pognałam po moje małe serce do przedszkola.  Przez zaspy udało nam się wjechać do garażu i właściwie po chwili byliśmy w domu na czubku świata. Misiowy rozebrał się i popędził na górę sprawdzić czy jego zabawki nie zmieniły przypadkowo miejsca swojego pobytu. Gramolę się na górę. W kuchni, z szerokim śmiechem, stojąc na małym krzesełku dosuniętym do blatu wita mnie mój ukochany syn i mówi: – To co, robimy kluchy z zielonym? Będę twoim pomocnikiem…mogę włączyć słowa to będzie się nam lepiej pracowało – mówiąc to zeskakuje, podbiega do radia i wyzwala przyjemny i miękki jazz. – Robimy – potwierdzam – zielone zrobiłam wczoraj!

Sposób przygotowania:

Do wysokiego pojemnika daję kilka kropli soku z cytryny, dużą garść rukoli.   Migdały i pestki z dyni podprażam na suchej patelni, pachnące dodaję do pojemnika.   Następnie dolewam 12 łyżek oleju rydzowego i czekam chwilkę.   Potem ząbek czosnku, kolorowy pieprz, szczypta majeranku i blenduję wszystko na jednolitą masę.   Na końcu dodaję szczyptę różowej soli i 1/2 kieliszka zimnej wody. Gotową, gęstą pastę przekładam do słoika i wstawiam do lodówki na 1 dzień.   Ekologiczny, razowy makaron orkiszowy penne gotuję w wodzie bez soli tak żeby był al dente. Odcedzam i przelewam odrobiną zimnej wody.   W misce mieszam makaron z rukolowym pesto, jeśli trzeba dodaję odrobinę oleju rydzowego. Można dodać małe pomidorki do dekoracji, choć w zimie trudno o kuszące.

Podsumowanie

Pesto najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, zdąży nabrać pełni smaku nim dodamy je o makaronu. Polecam produkty ekologiczne, dadzą nam więcej energii niż na to mogą wyglądać.  

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI