Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora (danie główne)

Składniki:

  • udko królicze 2 szt.
  • wytrawne białe + bulion warzywny wino do królika 150 ml wina i 1 l bulionu
  • kwaśne mleko albo maślanka do królika 500 ml (dodajemy jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)
  • cebule do królika 2 szt.
  • olej rzepakowy do królika do smażenia
  • sól, pieprz do królika do smaku
  • ziele angielskie do królika 3 szt.
  • liście laurowe do królika 2 szt.
  • jałowiec do królika 1 kulka
  • suszony majeranek do królika 1 łyżeczka
  • suszony tymianek do królika 1 łyżeczka
  • czosnek do królika 2 ząbki
  • ziemniaki do puree 0,5 kg
  • świeża szałwia do puree kilka listków (1 listek na 1 ziemniaka)
  • masło do puree 1 łyżka
  • sól i pieprz do puree do smaku
  • marchewka do surówki 2 szt.
  • średni por do surówki 1 szt.
  • kwaśne jabłko do surówki 1 szt.
  • majonez (u mnie domowy wyrób ale może być sklepowy) 1 łyzka
  • sól i pieprz do surówki do smaku


Sposób przygotowania:

Królik: Jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone to najpierw przez godzinę maczamy je w maślance. Następnie udka królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, (tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik), dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około 1,5 h. Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało

Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosem

Podsumowanie

Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI