ZIELONE PESTO

Michał Kukawski / Bejrut

reklama

Składniki
  • rukola duża garść
  • sałata lodowa 3 liście
  • liście rzodkiewki cały pęk
  • liścię czosnku niedźwiedziego parę
  • ząbki czosnku 2-3
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • chlust oleju z prażonych orzechów włoskich lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyj i osusz.

Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę.

Dodaj 3 obrane ząbki czosnku.

Posól.

Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej  cytryny.

Dodaj olej/oliwę.

Wszystko zmiksuj na sos.

Najlepiej smakuje na drugi dzień!

Podsumowanie przepisu

Najsławniejsze pesto to to włoskie, które robi się z bazylii. Bardzo popularne na talerzach stało się ostatnio pesto z liści rzodkiewki. Tak to pesto skradło niejednemu smakoszowi nie jednej kuchareczce serce.  Co robię ja? Nadal mixuje ze sobą zieleninę bowiem sosy i pesta  można zrobić ze wszystkiego! Rukoli, szpinaku, koperku, pietruszki, kolendry….