Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

ZIELONE PESTO

Składniki:

  • rukola duża garść
  • sałata lodowa 3 liście
  • liście rzodkiewki cały pęk
  • liścię czosnku niedźwiedziego parę
  • ząbki czosnku 2-3
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • chlust oleju z prażonych orzechów włoskich lub oliwa z oliwek

Michał Kukawski / Bejrut

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę. Dodaj 3 obrane ząbki czosnku. Posól. Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej  cytryny. Dodaj olej/oliwę. Wszystko zmiksuj na sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień!

Podsumowanie

Najsławniejsze pesto to to włoskie, które robi się z bazylii. Bardzo popularne na talerzach stało się ostatnio pesto z liści rzodkiewki. Tak to pesto skradło niejednemu smakoszowi nie jednej kuchareczce serce.  Co robię ja? Nadal mixuje ze sobą zieleninę bowiem sosy i pesta  można zrobić ze wszystkiego! Rukoli, szpinaku, koperku, pietruszki, kolendry....

POLECANE KSIĄŻKI