Składniki
- Oliwa z oliwek 10 g
- Por 100 g
- Pomidory 300 g
- Seler naciowy 200 g
- Sandacz 400 g
- Pieprz mielony, sól
- Lubczyk ogrodowy
- Sok z cytryny 2 g
- Bulion 800 ml
- szyjki rakowe 200 g
Sposób przygotowania
Filety rybne pokroić w kostkę 2 cm, przyprawić solą i pieprzem oraz połową soku z cytryny, odstawić na pół godziny. Por skroić w pół plasterki i lekko przesmażyć na oliwie w dużym rondlu dodać szyjki z raków i dalej obrany seler oraz brunois z pomidorów. Całość zalewamy bulionem rybnym, dodając drugą połowę soku z cytryny. Dodać marynowane ryby i doprowadzamy do wrzenia. Smak zupy uzupełnić przyprawami i lubczykiem.
Podsumowanie przepisu
Produkty sezonowe są podstawą dań kuchni slowfoodowej w restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Szef kuchni Bartosz Budnik poleca w sezonie zupę rybną z pomidorami i szyjkami rakowymi. Smacznego!