Minestrone – włoska zupa warzywna

reklama

Składniki
  • cebula obrana i drobno posiekana 1 sztuka
  • czosnek obrany i drobno posiekany 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • drobno pokrojony seler naciowy 1 pęczek
  • marchew pokrojona w kostkę 2 sztuki
  • cukinie pokrojone w kostkę 2 sztuki
  • zielony groszek szklanka
  • fasolka – zielona lub borlotti lub biała średniej wielkości 2 szklanki
  • bulion warzywny 2 i pół litra
  • obrane i pokrojone ziemniaki 3 duże sztuki
  • pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 dojrzałe sztuki
  • świeżo starty parmezan 4 łyżki
Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek usmażyć  w dużym rondlu, na średnim ogniu i na oliwie – do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać seler, marchewkę, cukinię, groszek i fasolę. Smażyć przez kolejne 3 minuty. Do warzyw wlać bulion po czym dodać ziemniaki i pomidory. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę. Zupę podawać posypaną świeżo startym parmezanem.