Pierś z polskiej kaczki w korzennym sosie miodowo śliwkowym

Przepis na 4 porcje ;
Czas przygotowania: 20min ;
Czas gotowania: 14-16min ;

reklama

Składniki:
4 małe piersi z kaczki ze skórą
200g śliwek węgierek
30g miodu jasnego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
100ml wywaru jarzynowego
50ml śmietany 36%
sól i pieprz do smaku
8 ugotowanych ziemniaków pokrojonych w cząstki
szczypta majeranku

Piersi z kaczki oczyścić. Skórę naciąć w szachownicę. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę (bez tłuszczu) układając ją najpierw na skórze.Tak przygotowaną kaczkę zawinąć w papier do pieczenia i parować na tacy do gotowania lub w koszyczku 14-16 minut. W kubeczkach gotować pokrojone śliwki z miodem, wywarem, i przyprawami utłuczonymi wcześniej w moździerzu. Po dziesięciu minutach zawartość kubeczków połącz ze śmietaną i zmiksuj na kremowy sos. Po czternastu minutach pokrój pierś na plastry, polej sosem. Możesz podawać z ugotowanymi w łupinach ziemniaczkami przygotowanymi w ActiFry. Duża zawartość witaminy D, która jest ważnym czynnikiem chroniącym przed osteoporozą i odwapnianiem kości. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla