Przepisy na Halloween. Palce wiedźmy

California Prune Board

Halloween wymaga odpowiedniej oprawy, także kulinarnej. Jak zrobić „przerażające” Palce Wiedźmy Raw.
Oto zainspirowany mrocznymi motywami przepis blogerki Candy Company. Bakalioway deser doskonale pasuje do klimatu Halloween.

Składniki
5 śliwek kalifornijskich
3 daktyle
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
szczypta soli (opcjonalnie)
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka gorzkiego kakao
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
75g orzechów włoskich
90g migdałów
pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Sposób przygotowania

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.