Wigilijne przeciąganie lina Tomasza Purola

Planując menu w restauracji Concordia Taste stale odczuwam głód nowych smaków, szukam oryginalnych połączeń, lubię zaskakiwać i wprowadzać nowe potrawy – mówi zdobywca brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie – jednym z trzech najważniejszych na świecie konkursów w dziedzinie gastronomii.

reklama

– Jednak kiedy przychodzą Święta Bożego Narodzenia nabieram ochoty na powrót do tradycji – dodaje. – Na wigilijnym stole obowiązkowo musi być śledzik w śmietanie, pachnąca domowo grzybowa i…lin. No właśnie. Lin, a nie karp. Czyli jednak delikatne przełamanie tradycji.

Składniki
  • filety z lina 800 g
  • ciasto filo 80 g
  • cebula biała jedna sztuka
  • czerwona cebula jedna sztuka
  • cukinia jedna – dwie sztuki
  • papryka żółta i czerwona
  • pieczarki 800 g
  • śmietana do gotowania 20% 100 ml
  • masło 100 g
  • olej do głębokiego smażenia
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn świeży
  • białko jaja jedna sztuka
  • pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania

Dużo składników, za to przepis będzie krótki.

Zaczynamy od sosu, który będzie się redukował, podczas gdy my zajmiemy się warzywami i rybą. Białą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z oliwą z oliwek i pokrojonymi pieczarkami. Podlewamy śmietaną i redukujemy do 1/3 objętości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem do smaku i miksujemy na jednolitą masę.

Pozostałe warzywa, czyli cebulę czerwoną, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z rozmarynem. Następnie warzywa zawijamy w ciasto filo, smarujemy białkiem i pieczemy przez 5 min w temperaturze 180 stopni C
Teraz czas na lina. Doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
160 stopni C przez 10 min.

Gotowego lina podajemy z warzywami i przygotowanym sosem pieczarkowym.

Podsumowanie przepisu

Dlaczego na wigilię wybieram lina? Karpia też lubię i robię, ale lin…spróbujcie sami!