Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i karmelem

Składniki:

300 g kaszy jaglanej
900 ml mleka
3 krople esencji waniliowej
100 g śliwki kalifornijskiej
3 łyżki stołowe miodu
½ szkl. cukru brązowego
1 szkl. płatków owsianych
3 łyżki stołowe pestek słonecznika
2 łyżki stołowe siemienia lnianego
200 g kajmaku
sól morska w młynku do smaku

18 czerwca 2016 Przepisy redakcja
californiaprunes.pl
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez deseru. Nie musi to być jednak kaloryczne ciastko. Oto przepis na zdrowy i pyszny pudding z kaszy jaglanej.

Kremowy pudding jaglany to deser pełen odżywczej kaszy jaglanej, ziaren, pestek i naturalnie słodkich śliwek kalifornijskich. Dodatkiem dla łasuchów może być odrobina solonego karmelu, który podkreśli słodki smak dania.


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia. Następnie przesypujemy do ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz esencję waniliową. Całość gotujemy do lekkiego rozgotowania kaszy, około 35min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania kaszy, zalewamy śliwki ½ szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym miksujemy na gładką masę. Gotową kaszę mieszamy ze zmiksowanymi śliwkami i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki, pestki i siemię mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 st. i prażymy na rumiany kolor. Gorące płatki mieszamy z miodem, cukrem i przekładamy na pergamin. Rozprowadzamy tak, aby powstał cienki, 2 mm prostokąt. Zawinięty batonik wkładamy do piekarnika na 10 min w 150 st. Następnie przekładamy do lodówki. Gotową masą kajmakową smarujemy dno talerza i nakładamy porcje puddingu, całość posypujemy pokruszoną prażonką z płatków owsianych i delikatnie posypujemy grubą solą.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI