Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sałatka z brazylijskimi przysmakami

Składniki:

1 awokado
1 duża pomarańcza
20 g koziego sera
100 g orzechów nerkowca Bakalland
50 g zielonego groszku

Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 limonka, garść świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku

17 sierpnia 2016 Przepisy redakcja
Bakalland
Nie wszyscy mogą kibicować sportowcom w Rio, ale sportowe zmagania można śledzić na ekranie telewizora albo online. Kibicowanie warto połączyć z poznawaniem brazylijskich smaków. Oto przepis na prostą sałatkę, która doskonale sprawdzi się na luźny wieczór ze znajomymi.

Świeżość awokado i pomarańczy idealnie orzeźwi  po letnim  dniu, a specjalnie przygotowany sos w połączeniu z orzechami nerkowca nada sałatce oryginalny smak.


Sposób przygotowania:

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w kawałki, dodajemy groszek, rozdrobniony kozi ser i orzechy nerkowca. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do liści bazylii dodajemy oliwę, sok z limonki i przyprawy, wszystko dokładnie z sobą blendujemy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem, wszystko ozdabiamy liśćmi bazylii.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI