Schab parowany z ziołami i masłem oraz domową ćwikłą

Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 20minut;
Czas gotowania: 20minut;

reklama

Składniki:
400g schabu bez kości
garść szałwii
garść tymianku
garść liści pietruszki
2 łyżki masła
1 duża cebula
2 łyżki dobrej eko musztardy
300ml mleka
3 buraczki
2cm korzeń chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sol i pieprz do smaku

Schab oczyść z błony, przypraw solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony na złoto na patelni. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę.

Wszystko przełóż na tacę do gotowania, zalej mlekiem. Dodaj zioła i gotuj przez 15minut. Pod koniec gotowania wyjmij mięso i dodaj musztardę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.

W czasie gdy mięso się gotuje na tacy – ugotuj pokrojone buraczki. Na koniec buraczki przypraw cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj razem ze schabem.

Potrawa bogata w dobrze przyswajalne żelazo – minerał niezbędny do prawidłowego transportowania tlenu w naszym organizmie, a co za tym idzie – do prawidłowego odżywienia całego ciała, od włosów poczynając, na paznokciach kończąc.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla