Sernik z kaszy jaglanej

To przepis na sernik… bez sera.
     

reklama

Składniki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy
  • drobno posiekane prażone migdały 100 g
  • syrop klonowy 2-3 łyżki
  • rodzynki pół szklanki
  • opakowanie suszonych owoców, np daktyli (wybierz takie, jakie lubisz) 200 g
  • woda 3 szklanki
  • kasz jaglana szklanka
  • tofu 2 opakowania (około 400 gram)
Sposób przygotowania

Kaszę zalewamy 3 szklankami wrzącej wody, dodajemy syrop klonowy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na małym ogniu pod przykryciem . Ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę z tofu i sokiem z cytryny. Do wysmarowanej olejem i posypanej mąką formy nakładamy połowę ciasta. Po wyrównaniu powierzchni układamy pokrojone morele, rodzynki, startą skórkę pomaranczową i ½ uprażonych migdałów.Następnie dodajemy pozostałe ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pozostałymi migdałami. Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut aż wierzch nabierze ładnego złotego koloru.

Zamiast suszonych owoców można użyć orzechy włoskie lub laskowe. Podawać można z sosem ze zmiksowanych owoców np. z malin. A w sezonie również ze świeżymi owocami jagodowymi.

Dlaczego powinniśmy jeść kasze? Czytaj tutaj.