Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek

reklama

Składniki
  • Świeże wątróbki drobiowe 300 g
  • Ciasto francuskie 400 g
  • Zielone jabłka 4 sztuki
  • Soczewica 40 g
  • Drobno pokrojone pomidory bez skórki 40 g
  • Ocet sherry 30 ml
  • Ocet balsamiczny 50 ml
  • Cukier trzcinowy 30 g
  • Sos pieczeniowy 30 ml
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania

Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem. Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.

Przygotowanie dressingu:

Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni – po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski