Soczysty filet łososia z sałatką z młodego szpinaku na chrupiącym pieczywie

reklama

Składniki
  • Filet z łososia 650 g
  • Młode liście szpinaku 200 g
  • Pomidorki koktailowe 150 g
  • Szalotka 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Sok z cytryny
  • Chrupkie pieczywo
Sposób przygotowania

Filety łososia podziel na cztery równe części, a następnie zamarynuj w soli morskiej i soku z cytryny. Liście szpinaku i pomidorki koktajlowe umyj i wysusz. Szalotkę pokrój w piórka. Pomidorki pokrój na cztery części. W naczyniu wymieszaj przygotowany wcześniej szpinak, pomidorki i szalotkę z solą morską, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynowanego łososia usmaż na patelni na wolnym ogniu na złoty kolor. Tak przygotowane produkty ułóż dekoracyjnie na talerzu. Podawaj z kromką chrupkiego pieczywa.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Akradiusz Ślusarenko z Hotelu Park Inn w Krakowie