Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Składniki:

Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1 jajko, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka zimnej wody

Pozostałe składniki:
100 g wędzonego boczku parzonego
150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
100 g suszonych pomidorów
150 ml śmietanki 30%
1 jajko
¼ łyżeczki płatków chili
1 łyżka miodu
1 garść łuskanych orzechów włoskich
rukola
konfitura żurawinowa

20 czerwca 2017 Przepisy redakcja
Tart with bacon, walnuts, cranberry and arugula
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Zasady foodpairingu opracowane zostały dzięki osiągnięciom brytyjskiego szefa kuchni Hestona Blumenthala oraz naukowca François Benzi ze szwajcarskiej firmy specjalizującej się w badaniu smaków i zapachów. Dzięki nim wiemy dziś, że bardzo różniące się między sobą na pierwszy rzut oka składniki mogą stworzyć potrawę o niespotykanym aromacie

Foodpairing wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Oto sprawdzony przepis na tartę z boczkiem ze słodką nutą.


Sposób przygotowania:

Najpierw należy przyrządzić ciasto: mąkę posiekać z masłem, potem dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut, po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.  Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starty na grubej tarce ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI