Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Tart with bacon, walnuts, cranberry and arugula

Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Zasady foodpairingu opracowane zostały dzięki osiągnięciom brytyjskiego szefa kuchni Hestona Blumenthala oraz naukowca François Benzi ze szwajcarskiej firmy specjalizującej się w badaniu smaków i zapachów. Dzięki nim wiemy dziś, że bardzo różniące się między sobą na pierwszy rzut oka składniki mogą stworzyć potrawę o niespotykanym aromacie
Foodpairing wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Oto sprawdzony przepis na tartę z boczkiem ze słodką nutą.

reklama

Składniki

Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1 jajko, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka zimnej wody

Pozostałe składniki:
100 g wędzonego boczku parzonego
150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
100 g suszonych pomidorów
150 ml śmietanki 30%
1 jajko
¼ łyżeczki płatków chili
1 łyżka miodu
1 garść łuskanych orzechów włoskich
rukola
konfitura żurawinowa

Sposób przygotowania

Najpierw należy przyrządzić ciasto: mąkę posiekać z masłem, potem dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut, po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia. 

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starty na grubej tarce ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!