Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Truskawki zapiekane z ajerkoniakowym koglem-moglem

Składniki:

truskawki pięknie dojrzałe 200g
ajerkoniak domowej roboty (ostatecznie ze sklepu) 200ml

2 czerwca 2016 Przepisy Anna Kamińska
123rf.com
Truskawowy temat jest gorący i nie cierpi zwłoki. Wiadomo, truskawka to owoc delikatny i krótkotrwały.
Pomijam tony hiszpańskich truskawkopodobnych olbrzymów, które podobno często robią za polską specjalność troskliwie będąc wrzucane do łubianek…
No ale mamy w końcu rynek nienasycony i żądny truskawki o każdej porze roku!
Ale wróćmy do takiej polskiej tradycyjnej, która podobno nie ma sobie równych i wędruje daleko w świat…Wśród tejże króluje kaszubska, która obrosła już prawie w legendy!
Degustowałam ją w ostatni weekend, wypoczywając na Kaszubach. I nie potrafię rozstrzygnąć, czy legenda się broni… Ale w końcu specjalistką nie jestem, a królowa jest tylko jedna!

Truskawki zapiekane z ajerkoniakowym koglem moglem dla dwoch osób


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Truskawki płuczemy dokładnie i odrywamy od szypułek. Kroimy na pół i układamy w dwoch foremkach do zapiekania. Zalewamy je ajerkoniakiem po równo do każdej foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy z pieca i podajemy od razu.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI