Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zdrowe sałatki z białą fasolą

123rf.com
10 lutego 2017 in Przepisy by redakcja
Sałatki to bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w naszej sałatce jest biała fasola. Zawiera ona mało tłuszczu i  jest cennym źródłem błonnika, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu.

Fasola zawiera dużo substancji odżywczych, które wspomagają przemianę materii w organizmie. Oto dwa szybkie przepisy na sałatki z białej fasoli.

Sałatka z białej fasoli i sera feta

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli marki Sandra
  • 1 opakowanie sera feta
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 1/2 opakowania szpinaku
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Do małego naczynia wlewamy oliwkę wraz z octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos odkładamy do lodówki. Następnie w przeźroczystej misie układamy warstwowo szpinak, umyte liście sałaty podarte na mniejsze kawałki, rukolę i wszystko polewamy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Następnie układamy ser feta pokrojony w kawałkach, odcedzoną białą fasolę, pora pokrojonego w talarki i rzodkiewkę startą w cienkie plasterki. Wierzch sałatki polewamy resztą przygotowanego sosu i wkładamy ją do lodówki na około 15 minut. Po upływie tego czasu mieszamy dokładnie wszystkie składniki i podajemy w małych półmiskach.

Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli marki Sandra
  • 1 puszka kukurydzy marki Sandra
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duży ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • sos jogurtowo-koperkowy lub jogurtowo-ziołowy

Przygotowanie:  Do miski dodajemy odcedzoną białą fasolę oraz tuńczyka i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, drobno posiekaną cebulę oraz odcedzoną kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy jogurtowo-koperkowym lub jogurtowo-ziołowym sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.


Rajskie ptaki w Twoim ogrodzie

Wiosna i lato to czas wyjątkowych spotkań na świeżym powietrzu. Garden party czy weekendowe przyjęcia z bliskimi na tarasie mają swój niepowtarzalny i bezpretensjonalny urok. ...

Wywiad SENSu: Joanna Brodzik

Na prośby widzów wróciła właśnie na plan szóstego sezonu serialu z cyklu „Nad rozlewiskiem”, na prośbę naszej redakcji po raz trzeci pojawiła się na okładce ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI