Zupa marchewkowa

Ma wiele twarzy – idealna jest z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, jak i odświeżającej pomarańczy. My podajemy przepis na wersję podstawową – wariacje zależą od waszej inwencji!|Ma wiele twarzy – idealna jest z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, jak i odświeżającej pomarańczy. My podajemy przepis na wersję podstawową – wariacje zależą od waszej inwencji!
600 gram  (6 dużych) marchewki, dwa średnie ziemniaki, 1 cebula, 1 litr bulionu, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietanki Rozgrzewamy masło (możemy pomieszać je z odrobiną oliwy lub oleju) i wrzucamy na nie drobno posiekaną cebulę. Do lekko podsmażonej dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki i marchewkę. Po paru minutach podsmażania zalewamy delikatnie bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Podstudzamy i mieszamy ze śmietanką. Miksujemy całość. Przyprawiamy wedle uznania.    

reklama