Według badań jedzenie siedmiu porcji owoców i warzyw dziennie znacznie podwyższa poziom odczuwanego szczęścia.
Naukowcy z University of Warwick przestudiowali nawyki żywieniowe 80 tys. ludzi w Wielkiej Brytanii. Odkryli, że dobre samopoczucie psychiczne rośnie wraz z liczbą codziennych porcji owoców i warzyw. W większości krajów w ramach promowania zdrowego stylu życia zaleca się jeść pięć porcji warzyw i owoców, tymczasem podczas badań okazało się, że ci, którzy jedzą je aż siedem razy dziennie, mają najlepszy nastrój. Mówią, że są szczęśliwi i to poczucie utrzymywało się u nich najdłużej. Ta grupa najrzadziej narzekała na złe samopoczucie czy negatywne emocje. Ludzie ci byli najbardziej optymistyczni i pozytywnie nastawieni do przyszłości.
Naukowcy odnotowali, że w Wielkiej Brytanii 25 procent ludności je tylko jedną porcję warzyw i owoców dziennie, jedynie jedna dziesiąta ludności spożywa siedem porcji.
- Tak duża moc owoców i warzyw była dla nas niespodzianką powiedziała prof. Sarah Stewart-Brown. Podkreśliła, że pozostaje jeszcze wiele do zbadania na temat tego, jak jedzenie wpływa na naszą psychikę.
Źródło: Uniwersytet w Warwick
5 małych sposobów na duże szczęście - TUTAJ